My Image
My Image
My Image
My Image

Tuininformatie


Herfst


Op 21 september begint de herfst, een nieuw seizoen! In het begin van de herfst is het vaak nog heel lekker weer en groeit er nog van alles in de tuin. Ook onkruid, dus in het begin van de herfst moet er ook nog onkruid worden gewied.

Appels en peren zijn rijp en vallen van de bomen, en ook de druiven zijn rijp. Bladeren gaan verkleuren in prachtige herfsttinten.

Een uitgebloeide bloem wordt vaak een soort doosje. Hierin zitten de zaden, de doosjes gaan open wanneer de zaden klaar zijn. Ze zijn dan gedroogd en heel licht, zodat de wind ze kan wegblazen. Bij een bessenstruik groeien de zaden in de bessen. De bessen worden opgegeten door de vogels en deze poepen de zaadjes weer uit. Als de zaden op een goede plek terecht zijn gekomen kunnen ze uitgroeien tot nieuwe planten.

Halverwege de herfst zijn de meeste groenten en fruit geoogst. En is het tijd om de moestuin op te ruimen. Behalve natuurlijk de wintergroenten zoals boerenkool, spruitjes en prei. Die worden alleen maar lekkerder als het gevroren heeft.

De bladeren en stengels van de afgestorven planten gaan op de composthoop daar worden de resten opgegeten door pissebedden en regenwormen. Schimmels doen de rest en binnen een jaar zijn al die bladeren en stengels veranderd in een berg goede grond: compost. Die kan in de lente weer als plantenvoedsel de tuin in.

Boekentips;

‘’Mijn eerste moestuin’’ geschreven door Bram Wolthoorn & Roger Klaassen
‘’Met Meester Bert op Ontdekkingstocht door je Tuin’’, geschreven door Bert Ydema en Yvonne de Munck-de Glas
‘’Zelf geoogst’’ geschreven door Marian Flint
‘’VierkanteMetertuin Tuinwerkboekje voor kinderen’’, een product van De Wiltfang

Website tips:
www.mijneerstemoestuin.nl
www.schooltuin.nl
www.onzevierkantemetertuin.nl

Pompoenen
In deze tijd van het jaar zijn ook de pompoenen rijp. Je kunt er maskers van maken voor Halloween op 31 oktober of je maakt er heerlijke pompoensoep van. De pompoen is familie van de komkommer en de meloen.


Dahlia's

Dahlia’s bloeien vanaf de zomer tot ver in de herfst. Een paar jaar geleden stond de Dahlia te boek als een ouderwetse plant. Gelukkig is dat niet langer het geval: de Dahlia is helemaal hip. Ze zorgen voor maandenlange kleurenpracht.

Appels
Van alle fruit worden appels het meest gegeten. Als vrucht, maar ook als appelsap, appelmoes en verwerkt in taart. Het eten van appels is gezond. En bovenal appels zijn heel erg lekker. Zo heb je ze van knapperig en zuur tot zachter en zoet.


Peren
De peer is qua fruitsoort nauw verwant aan de appel. Grofweg zijn alle peersoorten onder te verdelen in handperen en stoofperen. Handperen hebben een groene kleur met soms een beetje rood. Daarnaast hebben ze vaak een zachte schil die eenvoudig te verwijderen is. Het vruchtvlees van handperen is meestal sappig en zacht. De stoofpeer is net als de handpeer groen, maar de stoofpeer is droog en hard. Alleen na lang koken kan deze gegeten worden.

Druiven
In het najaar kunnen druiven geplukt worden. Je kunt druiven zo eten van de tros of er wijn of rozijnen van maken. Om rozijnen te maken gaan de druiven in een mand en worden eerst goed nat gemaakt. Het water zorgt er voor dat er scheurtjes in de druivenvelletjes komen. De druiven worden heel goed verspreid, zodat ze in de zon snel kunnen drogen. Door de warmte van de zon verdrogen de druiven; langzaam maar zeker verschrompelen en verkleuren ze. En na ongeveer 7 dagen is elke druif een rozijn geworden.


Prei

Prei is een aromatische, pittige groente met lange witte stelen en groen schutblad. Prei behoort tot de lookfamilie waartoe ook ui, bieslook en knoflook behoren. En dat ruik je! Er is winter-, herfst en zomerprei. Winterprei is dikker en steviger en kleurt van grijsgroen tot blauwgroen. Zomer- en herfstprei heeft een lange, dunne schacht met geelgroen blad met een fijne structuur. Deze preisoorten zijn minder lang houdbaar dan winterprei.

My Image