My Image
My Image
My Image
My Image

Tuininformatie


Zomer


Het is zomer! Dat betekent vakantie en lekker veel buiten zijn. Ondertussen zijn de planten en insecten ook hard aan het werk. Planten groeien nu heel hard. Zeker als het warm weer is buiten en er af en toe een lekker buitje valt. Dat vinden wij misschien niet zo leuk maar de planten des te meer.

Niet alleen de planten in de moestuin groeien hard maar ook het onkruid groeit heel erg hard. Dus dat betekent veel onkruid wieden. Maar let erop dat je het onkruid met wortel en al wegtrekt want anders groeit het zo weer aan.

Het is nu ook de tijd om te oogsten in de moestuin. Elke dag verse groenten en fruit uit de tuin!

Courgette, rode biet, snijbonen, peultjes, sperziebonen, capucijners, kropsla, wortels noem maar op. Maar ook fruit is nu rijp of bijna rijp om te plukken; heerlijke zoete aardbeien, bessen en frambozen en bramen kun je nu plukken.

Ook bloemen kun je nu overal zien. In de moestuin zorgen ze voor een kleurrijk geheel maar ze kunnen ook heel nuttig zijn;

Goudsbloem
Actief tegen bladluizen, witte vliegjes en aardappelkevers. Zaai goudsbloem rond de bedden maar ook tussen worteltjes, kolen en de diverse soorten sla.

lavendel
Houden mieren en bladluizen op een veilige afstand

Oost-Indische kers
Deze plant die bloemen produceert in oranjegele en rozerode tinten, doet het prima tegen bladluis en witte vlieg. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn trouwens eetbaar en kunnen gebruikt worden om rauwkostslaatjes pit en kleur te geven. De blaadjes smaken wat peperachtig en doen denken aan waterkers. Plant Oost-Indische kers in de nabijheid van tomaten, aardappelen, wortelen, kolen en bonen en bij voorkeur rond de verschillende groentebedden. Indien zich dan een invasie van bladluis aandient, merk je het meteen aan de rand van het perceeltje.

Afrikaantjes
De diepgele, oranje en roestbruine afrikaantjes moet je gewoon eens uittesten in de buurt van aardappelen, tomaten, bonen, wortelen en prei. Deze plant bestrijdt door haar geur coloradokevers, draadwormen, witte vliegjes en andere schadelijke insecten.

Zonnebloem
De majestueuze zonnebloem trekt vogels aan maar ook bijen en andere grotere insecten die zich voeden met het kleine maar o zo schadelijk grut dat je gewassen continu bedreigt.
Boekentips;

‘’Mijn eerste moestuin’’ geschreven door Bram Wolthoorn & Roger Klaassen
‘’Met Meester Bert op Ontdekkingstocht door je Tuin’’, geschreven door Bert Ydema en Yvonne de Munck-de Glas
‘’Zelf geoogst’’ geschreven door Marian Flint
‘’VierkanteMetertuin Tuinwerkboekje voor kinderen’’, een product van De Wiltfang

Website tips:
www.mijneerstemoestuin.nl
www.schooltuin.nl
www.onzevierkantemetertuin.nl

Spinazie
Oorspronkelijk komt spinazie uit Azië. Het is een donkergroene bladgroente met malse blaadjes en een volle smaak. Aan het begin en eind van het jaar is er kleinbladige spinazie die heel goed geschikt is voor gebruik in salades. Vanaf maart is de wat stuggere en grootbladerige spinazie te koop, die wordt meestal gekookt of verwerkt in warme gerechten. Afbeeldingsresultaten voor gratis illustratie spinazieHet is een nitraatrijke groente, eet hem daarom niet vaker dan twee keer per week.

Munt
Munt is een kruid bekend vanwege de frisse muntsmaak. Munt groeit van oorsprong in de landen rond de Middellandse zee, maar wordt tegenwoordig gekweekt in de Nederlandse kassen, of gewoon in je eigen moestuin. Munt kun je beter in een pot in de grond zetten, anders staat na een paar jaar je hele tuin vol met munt. De verse muntblaadjes zijn lekker bij zowel fruit- als groentegerechten.


Radijs
Radijs is de wortel van een plantje dat behoort tot de familie van kruisbloemigen. Afbeeldingsresultaten voor tekening radijsDeze bolle, (meestal) rode wortels worden rauw gegeten met de schil er nog aan. Ze smaken lekker pittig. Je kunt ze verwerken in salade, soep of in aardappelpuree. Vanwege de felrode schil wordt radijs ook vaak gebruikt als decoratie. Nederlandse radijs is heel populair.

Peultjes en doperwten
Peultjes behoren tot de vlinderbloemigen. De peultjes worden zeer jong geoogst. Dan is de schil nog jong en mals. De erwtjes zijn nog maar nauwelijks ontwikkeld. Peultjes zijn heldergroen, plat en knapperig. Zowel de schil als de erwten worden gegeten. Ze hebben een zoete smaak. Peultjes zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Ze mogen niet rauw worden gegeten omdat ze van nature een giftige stof bevatten. Door het koken of blancheren wordt deze stof geneutraliseerd.

Doperwten zijn peulvruchten, omdat ze met zo'n 10 stuks tegelijk in een peul groeien. Verse doperwten worden onrijp geoogst en daardoor smaken ze lekker zoet. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel. Verse doperwten zijn er maar heel kort, alleen in de vroege zomer. Het doppen is een tijdrovend karwei

Asperge
De asperge is een bijzonder product. Hoe bijzonder blijkt alleen al uit de vele bijnamen die de asperge kent zoals ‘koningin van de groente', ‘het ‘witte goud', ‘parel van het land'. Als eind maart de zon de aarde voldoende opwarmt (10°C), lopen de stengels uit. Hoe warmer het in 'het bed' wordt, hoe sneller de asperges groeien. Afbeeldingsresultaten voor tekening aspergeAls de temperatuur boven de 25°C komt, groeit een asperge soms wel 10 cm per dag. Zo lang de asperges in de bedden opgroeien, blijven ze roomwit. Zodra ze met hun kopjes naar buiten komen, verandert de kleur. Vanaf half april tot en met St. Jan (24 juni) kan er geoogst worden. Daarna is het officiële seizoen voorbij.


My Image