My Image

Over ons


Het idee voor De Kinderkooktuin

Marianne is initiatiefneemster en drijvende kracht achter De Kinderkooktuin & Gerei. Het idee voor De Kinderkooktuin is ontstaan nadat op initiatief van Marianne, in 2010 een schooltuin is aangelegd op de basisschool van haar kinderen.

''Het is belangrijk om kinderen te leren waar het voedsel op hun bord vandaan komt. Maar ook om kinderen te leren hoe je gerechtjes bereid die passen binnen een bewust en verantwoord voedingspatroon.

In de schoolmoestuin kunnen kinderen zaaien, oogsten, koken en proeven van de verschillende moestuinproducten. Samen met de kinderen werden heerlijke gerechtjes bereid. En dit alles met de zelf gekweekte en geoogste groenten.''

Zo is het enthousiasme om samen met kinderen te moestuinieren en te koken verder gegroeid. Het idee voor De Kinderkooktuin & Gerei werd gevormd.


Cathelijne en Jaklien deelden het enthousiasme voor dit idee.
Marianne Koopman

Marianne is afgestudeerd aan de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein. De geboren en getogen Zeeuwse is, na vele jaren in het midden van Nederland te hebben gewoond, in 2015 samen met haar gezin weer teruggekeerd naar het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Naast de passie voor alles wat met het buitenleven te maken heeft, heeft Marianne ook een grote passie voor koken. Zintuigen ogen, neus en mond worden zowel bij de tuin- als culinair liefhebber op dezelfde wijze geprikkeld door geuren, kleuren en smaak. Enige jaren geleden is Marianne na het behalen van de benodigde horecapapieren gestart met een tuincafe waarin verse producten de boventoon voerden. Dit smaakte naar meer en als moeder van 3 kinderen besloot Marianne dat het belangrijk is om kinderen te leren waar het voedsel op hun bord vandaan komt. Waar groenten, kruiden, eetbare bloemen en fruit vandaan komen. Hoe ze groeien en wat voor heerlijks je ermee kunt bereiden. Kinderen de basis leren van moestuinieren en koken is niet alleen leuk, het bevordert ook de keus voor een gezonde levensstijl later.

Als gastdocent geeft Marianne aan de hand van kooklessen voedingseducatie aan kinderen en jongeren op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Daarnaast geeft ze trainingen en verzorgd ze inspiratieworkshops voor volwassenen in het onderwijs (po en vo) en de kinderopvang (kdv en bso)


Marianne: "Met de producten en lespakketten van De Kinderkooktuin & Gerei leren kinderen niet alleen heerlijke gerechtjes bereiden, maar maken ze zich op een speelse en eenvoudige manier de basis van zaaien, oogsten, koken en gezond eten eigen. Kinderen leren dat eten niet uit de supermarkt komt, maar uit de grond. En dat de seizoenen een grote rol spelen bij het aanbod van verschillende groenten. Zo ontstaat meer respect en bewustzijn voor natuur, landbouw en de voedselketen.
Kinderen leren bijvoorbeeld dat niet alle worteltjes even mooi en recht zijn. En dat sperziebonen, courgettes of tomaten hier in de winter niet buiten groeien. Dat er veel energie nodig is om producten buiten het seizoen aan te bieden, omdat ze uit verwarmde kassen of uit het buitenland komen.

Oudere kinderen krijgen ook informatie over onderwerpen die te maken hebben met natuur & milieu, duurzaamheid en eerlijke handel. Denk hierbij aan onderwerpen als voedselafdruk, voedselverspilling, biologische en fairtrade producten."

Daarnaast ontwikkelt Marianne creatieve en verantwoorde Kinder- en Familie Kookconcepten voor de horeca en recreatieve sector.


Cathelijne van Galen

Cathelijne studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit te Leiden en volgt momenteel de HBO opleiding Voedingsdeskundige. Als afgestudeerd Ortho-/Intercultureel Pedagoog en moeder van 3 kinderen, werkt Cathelijne graag met en voor kinderen. De kracht om een kind iets mee te geven, zit 'm in het spelenderwijs de informatie aan te reiken en te laten ervaren. In De Kinderkooktuin kan Cathelijne haar liefde voor het puur en verantwoord koken en werken met kinderen combineren, met als doel de jonge koks een gezonde levensstijl mee te geven en daarnaast hen een leuke tijd te bezorgen.
Jaklien van Middelaar

Jaklien heeft ervaring met de verkoop van duurzame en ecologische producten en deelde het enthousiasme voor de KinderMoestuin producten.Marilies Jacobs

Marilies Jacobs is moestuin- expert en ondersteunt De Kinderkooktuin met haar kennis over moestuinieren.


Fee van Bruxvoort

De Kinderkooktuin werkt samen met voedingskundige Fee van Bruxvoort. Fee beoordeelt de recepten en geeft tips en adviezen.

www.kijkopvoeding.nl


Partners van De Kinderkooktuin
De Kinderkooktuin werkt graag samen met anderen, zoals:


Website en huisstijl:
Mirjam de Pagter www.prachtpraat.nl
Milieuvriendelijke drukker www.idrukker.nl

Fotografie:
Alejandro Peralta www.unveiledphotography.com
Paulien Varkevisser www.paulienvarkevisser.com

Video:
Joris van Zijl jvanzijl@me.com


Stacks Image 54
Stacks Image 57
Stacks Image 60