My Image

Kinderkooktuin Gerei

Studio De Kinderkooktuin richt zich op het ontwikkelen van creatieve, verantwoorde en leerzame foodconcepten. We stimuleren het proeven en ontdekken van gezonde pure smaken.

Kinderen en families inspireren, enthousiasmeren en informeren over gezonde duurzame producten. Met (zee)groenten, fruit en peulvruchten in de hoofdrol, van dichtbij en seizoensgebonden.

Studio De Kinderkooktuin initieert eigen projecten en werkt in opdracht voor de horeca en recreatieve sector, de gezondheidszorg en het onderwijs.


Een greep uit de door Studio De Kinderkooktuin ontwikkelde foodconcepten.

2019 Ontwikkeling familie foodworkshops in opdracht van Landal GreenParks.
2019 Training managers Fun & Entertainment van Landal GreenParks
2019 Ontwikkeling outdoor activiteitenspel KidsFoodCamp voor kinderen, jongeren en hun familie ism sportdocente Hanneke Bergsma.
2018 Ontwikkeling Zilte Soepsteen Kinderkook Lespakket voor kinderen (po) ism kinderboekenschrijfster Dieuwke Parlevliet.
2018 Ontwikkeling DIY Zeeuws Kindermenu in het kader van de YammYammy Lekker Zeeuws. Een initiatief van Zilte Academie Zeeland en Provincie Zeeland.
2018 Herschrijven en verder ontwikkelen Wintergroenten Lespakket voor kinderen (po) in opdracht van NME-centra Zeeland. Mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland en het Rijksprogramma Jong Leren Eten van het Ministerie van landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In 2013 heeft Studio De Kinderkooktuin het KinderMoestuin(les)pakket voor Junior Chefs ontwikkeld.

7 smakelijke thema's
.

Je kunt al starten met zaaien in de eerste maanden van het jaar. Heel simpel met de eenvoudig omschreven tips en adviezen in het KinderMoestuin Werkboek.

De hele keten van zaaien, verzorgen van plantjes, oogsten tot koken wordt zichtbaar. Kinderen worden zich bewust waar het voedsel op hun bord vandaan komt. Ze krijgen waardering voor gezond voedsel en leren nieuwe smaken ontdekken.

Daarnaast leren ze het verband tussen zaaien, oogsten, koken en eten. En welke invloed een goede verzorging heeft op de oogst maar ook welke invloed het weer heeft op het resultaat.

Het leukste is natuurlijk het plezier van het oogsten en het proeven! Met de bijbehorende recepten kunnen van de geoogste groenten, kruiden en eetbare bloemen heerlijke gerechtjes worden bereid. De recepten zijn heel eenvoudig omschreven en gemakkelijk te bereiden.

Door de compacte vormgeving is het moestuinpakket zeer geschikt voor kleine stadstuin of balkon.


Het Kindermoestuinpakket wordt geleverd in 7 aansprekende en smakelijke thema’s:

Pasta Pesto
Pizza en Hartige Taart
Groenten friet en Chips met Dip
Zoete koek en Taart
Soep en Stamppot
High tea met bloemen en kruiden
Sushi en Tempura


KinderMoestuin pakket Pizza en Hartige Taart
Courgette, mais, basilicum en tomaat
De KinderMoestuin is duurzaam en eerlijk geproduceerd met respect voor mens en natuur.
Hiervoor is samengewerkt met ondernemers die zich bewust zijn van hun ecologische voetafdruk op aarde.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen via marianne@dekinderkooktuin.nl


KinderMoestuin Lespakket voor het onderwijs (po en vo brugklassen)

leerlingen leren niet alleen heerlijke gerechtjes bereiden, maar maken zich op een speelse en eenvoudige manier de basis van zaaien, oogsten, koken en gezond eten eigen. Ze ontdekken hoe groenten, kruiden en eetbare bloemen groeien en wat je ermee kunt bereiden. De gerechtjes bevatten de groenten, kruiden en eetbare bloemen uit hun eigen moestuintje.

Oudere leerlingen krijgen ook informatie over onderwerpen die te maken hebben met natuur & milieu, duurzaamheid en eerlijke handel. Denk hierbij aan onderwerpen als seizoensgebonden koken, energiezuinig koken, voedselafdruk, afvalscheiding, biologische producten en gezonde voeding. Basiskennis voor een eerlijke en groene wereld waarvan zij de toekomst zijn.

7 smakelijke thema’s
Het Kindermoestuinpakket wordt geleverd in 7 aansprekende en smakelijke thema’s:
Pasta Pesto
Pizza en Hartige Taart
Groenten friet en Chips met Dip
Zoete koek en Taart
Soep en Stamppot
High tea met bloemen en kruiden
Sushi en Tempura

Afhankelijk van het thema zijn bijbehorende zaden, eenvoudige recepten en enkele biologische ingrediënten toegevoegd.

Waarom dit initiatief?

Studio De Kinderkooktuin is gestart met educatieve workshops voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar. Het blijkt een succesvol concept: kinderen krijgen interesse voor het voedsel omdat ze zelf hebben meegewerkt aan de bereiding van een smakelijk gerecht. Wat is nu leuker dan te zorgen dat kinderen zelf een moestuintje hebben, waar ze groenten en kruiden kunnen kweken, plukken en vervolgens gebruiken bij het koken. Dit vormt de basis voor het idee van een heuse moestuin die qua omvang behapbaar is en door grotere kinderen al helemaal zelf kan worden verzorgd.

Innovatief
Het KinderMoestuinpakket is een compleet concept, waarin de nadruk wordt gelegd op de hele keten van zaaien, verzorgen, oogsten tot koken. Zelfs op deze kleine schaal wordt voor kinderen, en hun ouders, de hele keten zichtbaar.

Stad/land relatie
Leerlingen leren ook wat voor effect de verzorging van plantjes, het weer en klierbeestjes hebben op het resultaat.

Ze leren dat eten niet uit de supermarkt komt, maar uit de grond. En dat de seizoenen een grote rol spelen bij het aanbod van verschillende groenten. Zo ontstaat meer respect en bewustzijn voor natuur, landbouw en de voedselketen.

Verder leren ze bijvoorbeeld dat niet alle worteltjes even mooi en recht zijn. En dat sperziebonen, courgettes of tomaten hier in de winter niet buiten groeien. Dat er veel energie nodig is om producten buiten het seizoen aan te bieden, omdat ze uit verwarmde kassen of uit het buitenland komen.

Gezondheid en Educatie
Door kinderen bewust te maken van waar hun voedsel vandaan komt, ontstaat waardering voor gezond voedsel. Bovendien leren kinderen nieuwe smaken van groenten en kruiden. Op diverse scholen wordt al aandacht besteed aan het kweken van groenten. Het KinderMoestuinpakket vormt hierop een mooie aansluiting. In het KinderMoestuin Werkboek staan tips en adviezen om je voedselafdruk te verkleinen, wat eerlijke handel is en hoe je energiezuinig kunt koken. Studio De Kinderkooktuin wil op deze manier een bijdrage leveren aan een meer bewuste en gezondere leefstijl.

Kleinschalige stadslandbouw
Omdat een grote moestuin bewerkelijk is en in de stad bij de meeste mensen de ruimte ontbreekt om een moestuin aan te leggen is gekozen om een klein moestuintje te ontwikkelen. Geschikt voor een kleine stadstuin, (dak)terras of balkon. De moestuin bestaat uit en plantzak van 100 cm bij 40 cm, uit jute vervaardigd, die wordt gevuld met (biologische) tuinaarde. Door de vakindeling van de plantzak kunnen groenten en kruiden makkelijk gescheiden worden gehouden en er is voldoende ruimte voor diversiteit.

Hoewel de moestuin klein is, levert dit bij aan ‘groen’ in de stad. Juist doordat het kleinschalig is, is het geschikt en passend voor in de stad.

Duurzaamheid en klimaat
Het KinderMoestuinpakket is volledig duurzaam geproduceerd. De tas en de plantzak zijn gemaakt van jute, een plantaardige vezel die tot sterke draden kan worden gesponnen. De juteplant die veelal groeit in India, Bangladesh en China, neemt grote hoeveelheden broeikasgas, o.m. CO2, uit de lucht. Dit zorgt voor afname van het broeikaseffect.

Bovendien is jute biologisch afbreekbaar en kan de plantzak na verloop van tijd zelf verweren waardoor we geen extra afval creëren.

De productie van de jute plantzak en tas vindt plaats in India en worden geleverd door ‘Pure Jute’. Dit bedrijf zorgt ervoor dat de werknemers in India op eerlijke wijze worden beloond voor hun arbeid.

De vrolijke vormgeving, gericht op jonge kinderen, de eenvoudige schrijfstijl van het werkboek en de praktische insteek zijn de ingrediënten die de KinderMoestuin voor iedereen toegankelijk maken.
My Image