My Image

Recepten


Lente/Zomer


Rabarber-Aardbeien Taartjes

Recept is voor 10 personen

Wat heb je nodig
- 5 stengels rabarber zonder blad
- 250 gram aardbeien
- 2 eetlepels honing of Ahorn siroop
- 1 dl slagroom
- 2,5 dl vanillevla (of 100 gr mascarpone met 200 ml slagroom)
- half pak lange vingers
- wat cacaopoeder

Zo maak je het
- was de stengels rabarber en snij deze in stukjes
- maak de aardbeien schoon, verwijder het kroontje en snij in stukjes
- kook de rabarber en aardbeien in ca 10 minuten gaar met een beetje water. Rabarber is gaar als het in kleine draadjes uit elkaar valt
- laat afkoelen en voeg honing of ahorn siroop toe
- klop slagroom stijf en schep door de vanillevla
- lange vingers op bodem van schaal met opstaande rand schikken. Hierover het rabarberaardbeien mengsel verdelen en tenslotte afdekken met het slagroom-yoghurt mengsel.
- eventueel wat cacaopoeder eroverheen strooien en afgedek een 1 uur in de koelkast zetten.


Pasta met kruiden


Recept is voor 4 personen

Dit heb je nodig
- 4 handjes met kruiden (basilicum, peterselie, selderij, bieslook, tijm, oregano)
- 6-8 eetlepels olijfolie
- 2 tenen knoflook, gepeld
- zout en peper
- 250 gram spaghetti of tagliatelle

Zo maak je het
- pureer met de staafmixer de kruiden met knoflook, olijfolie, peper en zout tot een dikke kruidenolie ontstaat
- kook pasta beetgaar en giet af
- giet de kruidenolie over de pasta en hussel goed door elkaar


Zomer/Herfst


Courgettekoekjes


Recept is voor 4 personen

Dit heb je nodig
- 1 courgette
- 150 gram fetakaas
- 1 ui
- 1 eetlepel fijngesneden verse munt
- 1 ei
- theekopje meel of bloem
- paneermeel
- zout en peper
- olijfolie

Zo maak je het
- rasp de courgette grof
- schil de ui en snij die in heel kleine stukjes
- verkruimel fetakaas
- doe courgette, ui, fetakaas, munt, ei, bloem, zout en peper bij elkaar in een kom
- kneed alles goed door elkaar
- maak koekjes van het mengsel van ongeveer 5 cm
- rol ze door het paneermeel en bak ze in ongeveer 20 minuten zachtjes in de koekenpan met een beetje olijfolie


Bloemen-Kruidenboter


Recept is voor ca 10 personen

Dit heb je nodig
- handjevol eetbare bloemen zoals lavendul, goudsbloem, viooltjes, of bloemetjes van verse kruiden
- handjevol kruiden zoals rozemarijn, tijm, bieslook
- 150 gram boter
- 1 teentje knoflook

Zo maak je het
- snij of scheur de kruiden klein
- knijp de knoflook fijn in knoflookpers
- haal voorzichtig de bloemblaadjes los en snij of scheur de grote bloemen eventueel in kleinere stukjes
- meng bloemen, kruiden en knoflook door de boter
- voeg eventueel nog wat geraspte citroenschil door de boter.

Lekker op een cracker of zelf gebakken broodje


Herfst/Winter


Romige wortelsoep

Recept voor 4 personen

Dit heb je nodig
- olijfolie
- 500 gram wortelen
- 1 ui
- stukje gemberwortel
- 1 sinaasappel
- 1 liter bouillon
- 2 eetlepels crème fraiche
- verse kruiden, bijv. peterselie, bieslook Zo maak je het
- snij de wortelen in kleine plakjes
- pel de ui en snij in kleine stukjes
- schil de gemberwortel
- pers de sinaasappel
- bak de worteltjes, uien en de gember in wat olie in soeppan
- voeg 1 liter bouillon toe
- voeg de geperste sinaasappel met vruchtvlees toe
- laat 10-15 minuten zachtjes doorkoken
- verwijder de gemberwortel met schuimspaan
- voeg crème fraiche toe - pureer de soep met de staafmixer
- serveer met wat verse kruiden, bijv. peterselie, bieslook


Pompoensoep met appel

Recept is voor 4 personen

Dit heb je nodig
- 1 oranje pompoen
- 1 ui
- 3 friszure appels
- 1 theelepel kaneel
- 1 liter bouillon
- 1 bekertje crème fraiche
- olijfolie Zo maak je het
- pompoen met schil in stukken snijden en pitten verwijderen
- pompoen in water 15 minuten zachtjes koken, afgieten en uit laten lekken
- of pompoen in kleine stukjes snijden met schil en roerbakken
- ui in kleine stukjes snijden
- appels in stukken snijden en klokhuis verwijderen
- fruit de ui en de pompoen en de appel in olijfolie met de kaneel
- bouillon toevoegen en zachtjes laten koken
- soep met de staafmixer pureren
- crème fraiche toevoegen en door de soep roeren


Kinderen en jongeren leren waar groenten en fruit vandaan komen. Hoe ze groeien en wat je er allemaal mee kan doen.

De Kinderkooktuin leert kinderen de basisbeginselen van tuinieren en koken. Basiselementen om later op een bewuste en gezonde manier te eten en te leven. Voeding ligt immers aan de basis van gezondheid.


Stacks Image 54
Stacks Image 60
Stacks Image 57
My Image